24.05.2024Mgr. H. DostálováPřečteno: 209x

Spolupráce s centrem kariérového poradenství Edukariéra

V 8. třídě se již rozhlížíme co dál … 

V dnešní rychle se měnící době je nesmírně důležité, aby se žáci již v 8. třídě začali zajímat o své budoucí studijní a kariérní možnosti. Proto v druhém pololetí pro žáky 8. tříd proběhla série workshopů s názvem "Moje JÁchta v moři kariéry", které se konaly přímo v prostorách kariérového poradenského centra v Pardubicích.  

Workshopy "Moje JÁchta v moři kariéry" byly navrženy tak, aby žákům poskytly nejen informace o různých oborech a profesních možnostech, ale také aby je vedly k hlubšímu sebepoznání. Dnešní pracovní trh vyžaduje nejen odborné znalosti, ale i schopnost se rychle adaptovat a flexibilně reagovat na nové výzvy. Proto je klíčové, aby žáci již v tomto věku začali přemýšlet o svých silných stránkách, zájmech a hodnotách, což jim pomůže lépe se rozhodovat o své budoucnosti. 

 Kromě podpory žáků je také důležité poskytovat informace a podporu jejich rodičům. Proto přímo v prostorách školy lektorky z Edukariéry uspořádaly workshop "Jak usnadnit přechod mezi základní a středním vzdělávání?". Na tomto workshopu se rodiče dozvěděli, jak mohou svým dětem pomoci při výběru střední školy a jak je mohou podpořit během tohoto náročného období. V dnešní době jsou základní kompetence mnohem širší než jen odborné znalosti. Mezi ně patří i schopnost dobře znát sám sebe, což zahrnuje uvědomění si svých silných a slabých stránek, hodnot a cílů. Tato sebereflexe a sebepoznání jsou nezbytné pro lepší adaptabilitu na trhu práce a umožňují jednotlivcům lépe čelit změnám a výzvám, které je čekají.  

Včasný zájem o studijní možnosti a kariérní plánování je pro žáky 8. tříd klíčový. Workshopy "Moje JÁchta v moři kariéry" a informativní setkání pro rodiče jsou jen některé z kroků, které naše škola podniká, aby podpořila své žáky a jejich rodiče v tomto důležitém období. Společně můžeme pomoci našim žákům lépe se připravit na jejich budoucnost a úspěšně překonat všechny výzvy, které je čekají. 

 

Hana Dostálová